Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Loch na treasgáin:- Sé an fáth a tugadh loch na trocgáin ar mar tá baile thart timcheall ar dár b'ainm trasgáin.
    Loch an Iarann:- Sé an fáth a thugadh loch an Iarann ar ná go raibh iarann lé fághail ann fadó.
    Strapa na bfataí.:-Sé an fáth a thugadh strapa na bfataí ar mar bhíodh báidh mhóna ag cur amach fataí ann fadó.
    Cloch na Fineóga:- Sé an fáth a thugadh Cloch na Fineóga ar an cloch sin mar béad nead ag éan dár b'ainm fineóg ar a bárr.
    An Muileann:- Tá muileann gar den bfairrge. Muileann sídhe is ead é agus bíonn sé ag obair i rith an oidhche.
    Oileán na Lachainn:- Sé an fáth a thugadh oileán na lachainn ar mar tá sé lán lé lachainn fhíadháin.
    Áill na sgíth:- Sé an fáth a thugadh Aill na sgíth ar mar béadh daoine ag tógál a sgíth ag teacht ón slíabh.
    Clochar Mór:- Sé an fáth a thugadh clochar mór ar mar tá clochar mór ann.
    Balla Sheoírse:- Sé an fáth a thugadh balla Sheóirse ar mar bhí fear in na chomnuidhe ann. Thuit an teach air agus tá an t-ainm sin ar an balla ó shin.
    Seóirse Ó Seachnasaigh