Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

ag ith téigheadh siad suas ar a mullach agus fuair sí an t-ainm sin annsin.
    Aill na Brón:
    Bhí dá dream ag troid ann fadó agus bhuaidh dream aca ar an dream eile. Suidhe an dream a bhí buailte síos ar aill ann annsin agus bhí brón mór órtha agus sé an t-ainm atá ar an áit ó soin na áill na bhrón. Baile is ead é freisin.
    An Tamhna
    Tugad an tamhna air an áit seo mar gheall go bhfuil píosa talamh réidh ann agus bíod daoine na gconmhuidhe ann fadó.
    Sgailp na gCath:
    Ta an áit seo ann gar don fháirrge agus tá,clóchar mór ann agus bíonn cuit fiadhaine in na gcomhnuidhe ann.
    Cill Chiaráin:
    Tugadh an t-ainm ar an mbaile seo mar gheall ar naomh Ciáran.
    Cnoc Mordáin
    Taibhse a bhí le feiceal i gCill Ciáran fadó agus bhí faithchios mór ar na daoine roimhe. Mórdán an t-ainm a bhí air agus nuair a tháinig naomh Ciaran chuir sé ruaig
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe