Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tá mé ag dul go dtí teach a bhfuil bean tinn ann agus tá deifir orm." "Nach muid na h-amadán agat" a dubhairt siad. "Cuir uait an sparan nó marbheochaidh muid thú." Dubhairt an dochtúir sa deireadh gurbh bé an greasaidhe liopracán é agus go raibh a sparán fágtha sa mbaile aige agus é a leigeann mbaile aige agus go dtiocfadh sé aríst leis an airgead.
    "Ní leigfadh muid uainn thú anois go dtiubfidh tú dúinn an sparán." Ní raibh fios ag an dochtúir beo na beur céard a dhéanfadh sé. Thugadar abhaile é annsin agus chuireadar isteach i gcomhra é annsin agus ní leigidís uatha é. Séard a rinne sé na leitir a sgríobh agus í a thabhairt gan fear agus dubhairt sé go raibh sé ráite innte an sparán a chuir chuige agus séard a bhí raidhte san leitir conghamh a thabhairt leish lé é a thabhairt i abhaile go raibh sé istigh i gcomhra agus é a thabhairt as no go bhfuigheadh sé bás. Nuair a chuala an muinntir san mbaile an sgeal chuaidhe siad amach agus thug
    Nóra Ní Fhlaithbheartaigh
    Mac Dara Ó Fhlaithbheartaigh