Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thosuigh sise ag sgreadach ar an duine uasal agus tháinig sé amach nó go dtarrnócaidh sé an bhean agus chuir sé a lámha amach agus d'fhan a lamha i ngreim ins an mbean. Thosuigh Diarmuid annsin gá mbualadh leis an maide agus an pucaide ag imtheacht ins na cosa anáirde.
    Ba ghearr annsin go dtáinig siad chomh fada le teach a raibh táilliúr ann agus thosuigh an duine ag sgreadach orra agus ag rádh leó seasamh amach roimh an bpucaide agus í stopadh. Chuaidh na táilliúirí amach in a gcuid bonnachaí agus shíl siad breith ar an duine uasal agus chuaidh a gcuid lámha i bhfastódh ar an bpucaide agus thug sé chomh fada leis an aonach iad. Isteach leis an bpucaide i lár an aonaighe chuile dhuine ag iarraidh an duine uasal a thabhairt leó. Acht deirim-se leat gur ghearr go raibh gnóithe dá gciall aca mar bhí siad féin ar sliobarna leis an bpucaide. Bhí an pucaide ag dul soir is siar mar sin go raibh an duine agus an t-ainmhidhe deireannach tarrainghthe leis aige agus nuair a bhí
    AT0571: “All Stick Together”
    Brighid Bean Uí Bhreathnuigh