Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0061, Leathanach 0001d

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0061, Leathanach 0001d

1. Sean-Sgéalta
    Giolla na Luaithe.
    Bhí buachaill beag ann uair agus sé an t-ainm a bhí air 'Giolla na Luaithe' mar gheall nach mbíodh sé ag corrughadh amach as an luaith. 'Jack' an t-ainm ceart a bhí air agus ní raibh in aonfheacht leis acht a mháthair. Dubhairt sé len a mháthair go dtiocfadh sé le gadaidheacht. 'Céird (ceárd) ar bith eile' ar sise 'a dtiocfá leis bheinn sásta.' 'Á' ar seisean bíonn Dia dá fheiceál in a leithéid seo d'áit ins an gcoill am áithrid den lá agus má théigheann tú ann innseochaidh sé dhuit cén chéird a gcuirfidh tú leis mé."
    D'imthigh an mháthair léi agus d'imthigh an mac roimpe agus bhain sé dó a chuid éadaigh agus chuaidh sé suas ar bhárr crainn agus tháinig an mháthair agus thosaigh sí ag guidhe. "A Mhic Dé" ar sise 'cén chéird a gcuirfidh mé mo mhac leis". "Ó le gadaidheacht, le gadaidheacht" ars' an mac. D'imthigh an mháthair abhaile go brónach agus bhí an mac sa mbaile roimpe. D'innis sí dó céard a thárla "agus má dubhairt Dia féin é" ar sise "ná téara leis". "Ó Tiocfad a mháthair' ar seisean.
    D'imthigh leis agus chuaidh sé ar aimsir ag an nGaduidhe Dubh. Greasaidhe do b'eadh an Gaduidhe Dubh. An chéad lá bhí an Gaduidhe Dubh agus Jack 'na suidhe
    AT1525: The Master Thief
    Bairbre Bean Uí Maoil Eóin