Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag an bhfuinneóig. Chuaidh fear thar an doras agus muc ar adhastar aige. 'Gabh amach agus goid an mhuc ó'n bhfear sin' arsa Jack leis an nGaduidhe Dubh. 'Tá sé fánach agam, go deimhin, muc atá ar adhastar aige a ghoid' ars' an Gaduidhe Dubh. 'Cuirfidh mé cúig phunt leat go ngoidfidh mise uaidh í' arsa Jack. 'Cuirfidh mise cúig phunt nach ngoidfidh' ars' an Gaduidhe Dubh.
    Thug Jack leis dhá bhróig nuadha leis an nGaduidhe Dubh agus ghearr sé an t-aithghiorra ar fhear na muice. Chuir sé salachar is puiteach ar cheann go (de) na bróga agus chaith sé ar an mbóthar roimh fear na muice í. Bhreathnuigh fear na muice uirthe agus dubhairt 'mara maith an bhróg thú', "acht cén mhaith dhom thú gan do leath-cheann eile". D'imthigh leis agus d'fhág sé an bhróg ar an mbóthar. Píosa maith ó'n áit sin chaith Jack an tarna bróg agus níor chuir sé salachar ar bith uirthe. Bhreathnuigh fear na muice uirthe agus dubhairt 'nach é an feall nach dtug mé liom an chéad bhróg is gan orm acht í a ghlanadh'. 'Ceanglóchaidh mé an mhuc den chrann, agus dheamhan a gcorróchaidh sí as, agus tiocfaidh mé ag iarraidh an chéad bhróg, agus beidh péire deas bróg agam'.
    Cheangail sé an mhuc den chrann agus d'imthigh leis ag iarraidh na bróige. Nuair a fuair Jack imthighthe é árduigheann sé leis an mhuc agus
    AT1525: The Master Thief
    Bairbre Bean Uí Maoil Eóin