Scoil: Garán (uimhir rolla 11721)

An Garrán, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    called the quay road. There is a place in the village of Auphleen where the people can cross to Ballinacourty. It is called " leath Árdán". The reason why it is called that name is because one half of it is high and the other half of it is low. The people can only cross it when the tide is out. There is also a road in Prospect and it is called "Bóithrín chumhaing" because it is very narrow.
  2. Tá dhá theach dhéag im' cheanntar féin. Tighthe cinn tuighe is mó atá ann. Tá go leór ráthanna agus liosanna ann. Níl acht beirt san cheanntar seo atá ós cionn seachtmhógha bliadhain d'aois. Is féidir leo sgéalta a innsint i nGaedhilg. 'Sé an fáth go dtugtar Garán ar an áit seo ná mar go bhfuil go leór sgeachacha ag fás ann. Bhí cuig síbín déag ó'n chros-bhóthar go dtí bóithrín buidhe fadó. Bhí séipéal san cheanntar seo in aice leis an chros-bhóthar agus leagadh é Oidhche na Gaoithe Móire. Tá na fothracha le feiceál go fóill ann. Ní ceanntar mór an ceanntar atá mé in mo chomhnuidhe ann. Machair an Riogh an t-ainm atá ar mo cheanntar. Tá sé suidhte cois na fairrge. Tá a lán daoine in a gcomhnuidhe ann. Ni thagann mórán cúirteóirí samhraidh go dtí an ceanntar seo.