Scoil: Garán (uimhir rolla 11721)

An Garrán, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    the landlords. During their reign Ireland and it's people suffered very much, but they bore it bravely to the end and now we have no landlords, or any such men and every improvement a man makes on his farm, it is for his own good.
  2. Sean Sgéalta.
    Tá sgéal ag na daoine atá in a gconai gcomhnuidhe tart timcheall na h-áite seo faoi Chloich Osgair. Deireann siad gur chaith Osgar cloch ó Chon mhaicne mara agus gur thuit an chloch san fhairrge in aice le Tamhain. Is féidir an chloch sin a fheiceál fós agus tugtar cloch Ogair uirthí. Tá sgéal ag na daoine atá in a gcomhnuidhe thart timcheall na h-áite seo faoin chaoi a bhfuair Cúculainn a ainm. Deireann siad go bhfuair Conchubhar Mac Neasa agus sgata de laochraibh na Craobhruaidhe cuireadh go féasta ó Culann árd gabha Uladh. Bhí Setanta le teacht in a ndiaidh go dtí an féasta. Bhí cú mór fíochmhar ag