Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Ins an gCladach fadó bhí ríogh agus banraíoghan in a gcommhaidhe. Chuala mé sean-bhean lá amháin go raibh ór le fághail ins an gCladach, agus an áit atá sé le fághail ar an "Ceann táimhrighe".
    Nuair a raibh "Cromwell" ag teacht isteach ar an tráigh chuir na daoine as an gCladach an ór seo ins an áit sin. Bhí na daoine as an gCladach ó clainne Spáin agus mar gheall ar sin bhí fáinne speicéalta acu agus an t-ainm atá ar an bhfáinne sin "croidhe 'gus támh".
    tá dealbh ins an Teampeall Naomh Mhuire agus chuir -na daoine an dealbh sin ins an talamh nuair a raibh "bromwell"ag teacht isteach. Fuair fear as an gCladach an dealbh sin cúpla blian ó shon agus thug sé é go dtí an Teampall agus bhí coróin ar an dealbh sin freisin. Bhí an ór a raibh ar an "Ceann táimhrighe" bhí sé ar fuí seacht gcéad punt nó níos mo ná sin.
    2. am
    Pádhraic Ó Dochartaigh