Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Bhí an Gorta ann i 1845 go 1847. Bhuail an-chom trom ar an mbaile seo chomhasail le'n mbailte eile in-Éirinn. Bhí níos mó daoine 'na gcomhnaidhe ann an uair sin ná tá anois. Badh é an droch-uair a tháinig an dubh ar na prátaí. Bhíodar ag fás go maith agus ní fhios do na daoine go raibh an dubh ag teacht ortha go h-obann sin. Ní raibh síol aca chun a chur idtalamh chun na haith-bhliana.
    Roimhe seo ní raibh ag na daoine chun n-iththe acht prátaí san maidin agus san oidhche. D'óladh siad bainne leo agus bhí ortha bheith sásta le sin. Nuair a bhí an Gorta ann bhí ortha planndaí a n'iththe. Do chabhruigh an Riagltas leo nuair a bhí an am go dona aca. Chuala mé uair amháin ó mo athair gur chuireadar fir ag obair ó Conndae na Gaillimhe ar cánál a dhéanamh idir Loch Chorribh agus Loc Measc. Thugadh a lán airgid do na daoine ins an mbaile seo agus ins an dtuaith; airgead a cheap an Riaghaltas a bhíodh uatha acht bad' é biadh a bhí ag
    1. am
    Pádhraig O Dubhghaill