Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. Latheannta Áirthe
    Ins an t-sean aimsear ní chuireadh na daoine faoi carr ins an dtuaith lá bealtaine mar ceapann siad go mbeadh mí-ádh ar ortha . Ar Dia hAoine de gach aon seachtmhaine chuireadh na daoine trosgán i dteach nua mar ceapainn siad go mbeadh ádh ortha.
    Bíodh ádh nó mí-ádh ag baint le laethanta fe leithe dar le daoine. Do chaithfí leighiseanna do triall laetheannta áirithe no ní éireochádh leo. Bhí laetheannta eile níor maith le daoine tosnú ag treabhadh, nó ag déanamh tighe na laetheannta sin. Dia Satairn ar gach aon seachtmhain ní ceart leis an talaimh a treabhadh cor ar bith.
    Ní ceart bheith i gcéirdeachan tar éis deich a clog no mar sin. Aon oíche amháin bhí fear ag obair agus tháinig fear eile le bróg a chuir ar an gcapall. Rug sé ar a chois, acht ní raibh aon chos ann. An Diabhal a raibh ann i rocht dhuine.
    Pádhraic Ó Dochartaigh
    Stiopthán Ó Suirtáin