Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Géanna:- Bíonn siad ag gor; glaodhann ortha:- batda, batda. Lachain:- tá siad in-ann uibheacha a ghor. Cuirtear na cearca chuig uibheacha do ghor. Bíonn siad in a suidhe ortha le trí seachtmhaine. Cuirtear marc ghorm ar na h-uibheacha ghuir agus ní bhíonn daoine in-ann cuir isteach ionnta annsin.
    Tá siad seo ar fud an domhain: - an sionnach luaidhte, an leomhan, an puma, an tígár, an bhíosón is an helebent; níl siad le fágháil in n-Éurop agus tá siad = fiadháin go léir.
  2. Níl aon Chuinneóg againn sa mbaile mór acht tá ceann ag mo shéan-mháthair san dtuaigh. Tugtar Cuinneóg air. Tá sé trí troighte o thaobh go taobh. Tá sé slat ar bharr, agus tróigh in a bhun. Tá sé déanta co fada is cuimhnigheann mé. Seo cuid des na h-Ainmneaca atá ortha chlár na luithne, cos na luithne, clár na cuinneóge. Bíonn an chlár seo ann ionnas nach dtuaitean aon bainne amach
    Máirtín de Brún