Scoil: Cluain le Fán (uimhir rolla 12817)

Cluain Luifin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Callaráin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean bhean ann fado agus bhí sí ag fághail bhais. Thainig na comharsanna isteach, agus dubhairt an sean bhean go raibh máilín cnódha annsin, agus an mailín sin a chur faoí a ceann núair a beadh sí marbh.
    Bhí beirt buachaill ag féachaint orra. Dubhairt duine de na buachailli go mbheadh na cnódha sin acú an oidhche sín.
    Fuáir an bhean bás agus do chúir na daoine an mailín códha faói a ceann innsan gconnra. An oidhche sin chuaidh na buachaillí go dtí an roilig, d'fhosgall siad an uaigh agus an connra agus do thóg siad an máilín cnódha amach, agus thosuigh siad ag ithe na gcódha.
    Bhí fear óibre ag dul abaile agus chúala se an beirt buacháillí ag ithe na gcnó. Shil sé gurbh e an bhean féin a bhí ag ithe na gcóid agus do rith sé abhaile chó táphuigh agus a b'fheidír leis. Dubhairt
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Bean Ní Camerón