Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhaile-Átha-Cliath rinne siad suas inghean an Mhaoir a ghoid. Chomh luath géar agus a chuaidh siad fhad le teach an damhsa thuit inghéan an Mhaoir i laige ar an urlár agus annsin bhí sí goidte aca. Ar shiubhal leó annsin a'tarraingt ar an bhaile agus inghean an Mhaois leó ar druim beithidhigh. Nuair a tháinig siad fhad le Ráth Mealtáin chuir siad inghean an Mhaoir ar chúl Shéimí Uí Frighil anuas 'na bhaile.
    Nuair a shroic siad Druim-na-Greighe rinne siad buachallán buidhe d'en beithidheach arís agus imeag an sputair a bhí ar siubhal aca d'imthigh Séime 'na bhaile, (?) agus inghean an Mhaoir leis. Rinne Seimí cinéal leapthan dimthe sa chlúdach agus chuaidh sise a luighe gan fhios aice cá rabh sí a' dul nó cén áit ina riabh sí bhí sí an oiread sin tré n'a cheile.
    Nuair a mhúsgail sí ar maidin lá ar an bhárach ní raibh sí ábalta labhairt.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin