Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí dhá fear ann am amháin agus bhí siad na gcomhnuidhe sa Dumhach-Bhigh. Bhí duine de na fhir pósta acht lá amháin chuaid siad amach i gcurrach.
    Nuair a bhí siad giota maith amuigh tháinig an shrúth agus d'iomchair sé giota mhait iad acht táinig bád mór agus thóg siad iad féin agus an churrach. Choinnig sé iad go cionn bliadhna agus thug sé turastal dóbhta ar son a gcuid oibre. Ag deireadh na bliadhna thug sé bascaid lán de buideal dóbtha agus d'imthigh siad na bhaile. D'iarr sé ortha fosta gan corc a tharraingt as na buideal no go rabh siad ar bhruach an chladaigh agus a sáith a ól annsin. "Maith go leór," arsa iad san; acht nuair a bhí siad comhair as amharch an bháid mhóir tarraing siad na corcaí as na buideail nó shíl siad nach bhfecfeadh an caiftín iad. Acht bhí an caiftín ag amharc ortha fríd gloinne agus nuair a chonnaic sé iad ag baint na gcorcaí as na buidil chuir sé
    Nóra Nic Giolla Cheara
    Dumhaigh Mhór, Co. Dhún na nGall