Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh na daoine i bhfad ó shoin fiche bliadhain d'aois sul a gheobhadh siad an chead phéire bróg. Go dtí an aois seo chaithfeadh siad mairtiní, sin stocaí gan cinn. Nuair a gheobhadh siad péire san am seo bhíodh siad an-churamach fá dtaobh dobhtha, ní caithfeadh siad iad, ach nuair a bhíodh siad ag dul 'un Aifrinn nó an mhargaidh, ar eagla iad a chaitheamh 'diomprochadh siad iad thar a gcuid guailineacha go dtí go dtiocfadh siad fá ghiota dé'n t-Seipeal nó baile a mharghaidh.
    Bíonn paistí an lae indiu cosnacht i gcomhnuidhe tamall ins an t-Samradh. Ba gnáthach leis na cailiní roimh seo scafraí a chaiteamh 'un Aifrinn agus anois tá culaidh mhaith éadaigh ar gach duine agus bróga maithe fosta.
    Caitheann siad amach an t-uisce a nigheann siad a gcuid gcos ann nó deireann siad go mbíonn an diabhal astoigh ann.
    Deintear bróga san áit seo go minic agus d'eistightear bróga san áit seo go minic fosta. Bíonn ag greasaidhe easair, cap,
    Máire Ní Dhorráin
    Diarmuid Ó Dhorráin