Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Tigearna talaimh a bhí ina Shean Leathdruimh. Droch-thigearna a bhí ann do na tionnantaí. Thiomáin sé na tionnantaí amach as a gcuid talaimh ar gach taobh dé'n Mhaoil Ruaidh, an áith rabh an talaimh maith. Agus bhí cuid mhaith de thalamh Fhanad fé stoc aige.
    An té nach mbéadh abalta an cios a dhíol ar an am chuireadh sé a (?) amach ar an t-sráid iad. Duine ar bith a rachadh go dtí an tráigh a chruinnead slata-mára chaiteadh siad phunt sa bhliadain a dhíol.
    Dubhairt sé am amháin go bhfágfhadh sé na Catoilicigh i b'Fánaid comh gann leis na iolair. Ní rabh duine cinnte ó lá go á cá fhad a mhairfeadh an díon os a chionn. D'fágh sé na daoine gan léigheann gan foghluim. An méid a fuair foghluim bhí aca (?) le dul i bhfad a chuartughadh.
      1. daoine
    Sighle Ní Duibhne