Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Leigheasannaí
    Tá leigheas an chat-bhrád ag an seachtmhar mhac de theaghlach. An leas atá ar faithinne nó é a chur i bpoll beag uisge i gcarraig. Sé an leas atá ar an triuch nó dhul isteach faoi asal trí uaire. An leigheas atá ar chos leomhanta nó cnamh a chur claimh leanbh nuair a bheirtear é. An leigheas atá ar an bruiceannach nó cuid mhór neanntóg a bhruith agus an súgh de a ól. An leigheas atá ar an ruadh nó búidéal de uisge bachtach a fhághail agus cloch glas a thabhairt isteach agus trí píosaí ime a fhághail agus deor fola agus é a mheasgadh suas agus a chuimilt ar an ruadh trí maidin sul a n-éireochaidh an ghréin
    An leigheas atá ar súil nimhneach nó píosa im a fhághail agus fola a bhaint as do mhéar. Annsin béid fios agat caidé tá in do shúil. An leigheas atá ar sgeadamáin nimhneach nó stóca de shallainn te a chur air. Ta leigheas ag duine ar bith nach bhfaca a athair ariamh ar béal garbh.
    D'innis mo mhathair Brighid Nic a Léagha
      1. cleachtas an leighis