Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Fear Maith
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí sé iongantach maith. Cathal Choilins an t-ainm a bhí air, agus bhí sé na chomhnuidhe i Fiadh Mór. Bhí sé ag deanamh uisge beatha amuigh ins na cnuic. Chuala na Gardaí seo agus chuaidh siad na dhiaidh é. Nuair a chonnaic Cathal na gardaí ag teacht cheangail sé an buidéail uisge beatha thart ar a mhuinéail. Bhí sé ábalta fhidil a imirt go maith. Chuaidh sé amuigh ar an fhairrge agus shuidh sé ar an uisge agus an buidéail uisge beatha thart ar a muinéail agus thoisigh sé ag imirt an fhidil. Shuidh sé amuigh ar an fhairrge go dtí gur imthigh na Gardaí.
    D'innis mo mháthair Bríghid Nic a Leagha Cnoc Glás, DúnFhionnachaidh, Tírchonaill, an sgéal seo damh.
    Bríghid Nic a Leagha.
    Bríghid Nic a Leagha