Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal.
    Bhí dhá chailín ar fásta aon uair amháin. Bhí áiteacha cruaidh aca. Oidhche amháin d'fhág siad na h-áiteacha Bhí sé dorcha agus ní rabh áit ar bith le dhul aca ach isteach idteach an phobail. Nuair a bhí sé a dhó dhéag chlog lás an altóir uilig suas. Scannruigh na cailíní ach bhí eagla ortha an teach phobail a fhágáil. D'fhán siad sa teach phobail go dtí an lá. Annsin d'imthigh siad go teach an t-sagairt agus d'innis siad do. D'iarr an saghairt ortha [dh?]ul go teach an phobail agus fánacht ann go bhfeicfeadh siad an solus an oidhche sin fósta. Choinnigh an saghairt iad an lá sin go dtí an oidhche. Nuair a thainig an oidhche chuaidh siad go dtí an teach phobail. Nuair ach lás an [al?]tóir d'innis siad do'n sagairt agus leig sé [ai?]freán chuidigh an saghairt mharbhuigh leis. Ní rabh an altóir lásta níos mó.
    Nóra Ní Ghearrbhaigh
    Doire Uí Fhríl, Co. Dhún na nGall