Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greannmhar.
    Bhí fear milltineach aon uair amháin agus bhí sé na comhnuidhe ag a dearthar. Bhí a dheárthar pósta agus bhí dhá páistí aige. Bhí an fear milltineach seo an mhaith do na páistí. Ach lá amháin nuair a bhí an bean agus an fear amu{igh?} agus ní rabh aon duine astuigh le na páisti ach an fear milltineach seo. Bhí na páistí ag caoineadh air agus ghlac sé coraigh leobhtha. Tharrainge sé aniar an teine agus chaith sé isteach na páistí ann. Nuair a thainig an bhean chonnaic sí na paistí doighthe thoisigh sí ag caoineadh agus bhí sí ar mire leis an fear. Chruinnigh an dearthar eile na gárdaí agus d'imthigh siad indhiaid an fear seo. Chuart[aigh?} siad é le na chrochadh ach ní fhuar siad é ariamh. Chuaidh sé fríd na cnuic agus mhair se go rabh se céad agus trí bliadhain d'aois.
    1. am
    Nóra Ní Ghearrbhaigh