Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greannmhar
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí brionglóid aige go rabh ciste óir i bhfolach deich míle ó a theach féin. Seamus na bpiosróg an ainm a bhí air. Maidin lá ar na mhárach d'imthigh sé go dtí áit ar shíl sé go rabh an ciste óir. Bhí sé seachtmhain ag onc fá na choinne nuair a thainig fear eile fhad leis. Cuir sé ceist air caidé bhí sé ag onc fá na choinne. D'innis an fear do go rabh sé ag onc fá choinne ciste óir. D'iarr an fear eile air gan árd a thabhairt ar sin no bhí brionglóid aige go rabh ciste óir i bhfolach i ngarraighe Shéamuis na bpiosróg. D'onc sé in a gharraighe nuair a chuaidh sé na bhaile agus fuair sé an ciste óir. Bhí sé saidhbhir go bráth i ndiaidh sin.
    AT1645: The Treasure at Home
    Máire Nic Pháidín