Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí fear ann uair amháin agus bhi sé iongantach bocht. Bhí bean aige fósta.agus bhí dhá inghean aici agus mac amháin Lá amháin d'imthigh duine de'n na inghean go dtí'n baile mór agus d'fhan an inghean eile sa bhaile ag na mhathair. Indiaidh í imtheacht thoisigh sé ag cur agus d'éirigh stoirm mhór. Bhi eagla ar an mhathair gur cailleadh í agus chuaidh an t-áthair agus an mac amach a chuartughadh agus cuartuigheadh siad achan áit acht sa deireadh fuair siad é na luighe i bpoll mór uisge agus í marbh. Bhí an t-áthair agus an mhathair an bhuadhradh na diaidh.
    Sorcha Nic Pháidín
    Doire Uí Fhríl, Co. Dhún na nGall