Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí bean agus buachaill ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Lá ámháin dubhairt an bhean leis an ghasúr dul go dtí teach an bhúisteára fá choinne croidhe caorach.Subhail an gasúr leis go dtí gur casadh fear air. Bhí an fear ag cathadh amach. Bhí an gasúr a rádh "croidhe caorach! croidhe caorach!" Dubhairt an fear leis gan sin a rádh ní ba mhó, no b'é sin an rud a rinne tinn é. Dubhairt an fear leis cionn amháin an bhliadhain seo agus gan cionn ar bith an bhlaidhain seo cugainn" a rádh. Bhí seisean a rádh sin go dtí go dtainig sé go dtí páirc in a rabhthar ag cur préataí Dubhairt na daoine leis " Cionn amháin an bhliadhain seo agus céad cionn an bhlaidhain seo chugainn " a rádh Bhí an gasúr a rádh sin go dtí gur casadh torramh air. Dubhairt na daoine leis gan sin a rádh ní ba mhó nó go mbuailfeadh siad é. Dubhairt siad leis na focla seo a rádh " cionn amháin an bhliadhain seo agus gan cionn ar bith an bhliadhain seo chugainn". Bhí an buachaill a rádh sin go dtí gur casadh fear air le súil amháin. Dubhairt an fear leis gan sin a rádh níos mó agus gan rud ar bith a rádh. Char labhair an gasúr ar chor ar bith, Nuair a chuaidh an gasúr isteach i dteach an bhúisteará char labhair sé Thug an gasúr sgilling do'n bhúistéir agus thug an
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Domhnall Mac an Bhaird