Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal greannmhar
    Bhí fear ag gluaiseacht ins an trean ó Leitirceannáin go Doire lá amháin. Chuaidh sé isteach ins an traen agus thoisigh sé ag chaitheamh a phíopa. Bhí sgríobhadh ar an fhuinnéog seo nach rabh chéad ag duine ar bith píopa a chaitheamh ins an cárraiste seo. Bhí bean uasal ins an charáiste cheadhna agus bhí mada[dh?] glic aici. Nuair a chonnaic sí an fear ag chaitheamh an phíopa bhí fearg uirthí agus fuar sé greim ar an phíopa, agus caith sé amach fríd an fhuinnéoga . Bhí fearg ar an fhear agus fuair sé greim ar an madadh glic agus chaith sé amach fríd an fhuinnéog. Nuair a stád an traen chuaidh an bean uasal go dtí na gardaí agus d'innis sí achan rud a tharla nuair a bhí siad ag cainnt thainig an madadh suas agus bhí an píopa na bhéal aige.
    Bríghid Nic a Leagha
    Dún Fionnachaidh, Co. Dhún na nGall