Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. Ta fear i nDoire-Leach-Conaill agus nior chait se bomaite as bhaile ariamh ag foghluim ceird ar bith agus thig leis cruidheacha a chur ar aisle. Teach a thogail tá sé na fhidealóir na daimhseoir na ceoltoir agus thig leis culaith eadaigh a deanamh d’fear ar bith ma thiocfadh le na athar fhein roimhe agus ba é a athar mór Cathal Ó’Dubhgain an gaiscidhe a b’fearr a bhí in Doire-Leach-Conaill riamh. Cathal Ó’Dubhgan is ainm d’ón fhear seo gosta.
  2. Bhí fear in a chomhnuidhe in áit in nDoire Leach Connaill a dtugadh siad an Baile Uachtarach air. Ní rabh aon nduine ar an bhaile, no ar an darna baile do, de na shloinneadh, ba é an t-ainm é sin Pádraig Flascaidhe. Rinne sé teach beag amhuigh i gcúl an chnuic ins an áit a dtugann siad Poll an Cogaidh air. Cuaidh sé siar go Baile na Carraige trí mhíle ó’n áit sin, agus d’iomchar sé aniar maide a rabh tonna meadhcain, agus thug amach go cúl an chnuic é, agus (dubhairt) rinne taobhain, as cneatal do’n teach. Dubhairt
    Máire Ní Duibheannaigh
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall