Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. Am amháin bhí beán ann agus bhí triúir mac aicí fuáir ceann acú bás. Bhí siad go h-án bhocht agus dimthigh an feár a b’óige a shaoradh chodach. Fuáir sé fhad lé maighistir ar an bhealach mhór agus rinne sé fostadh leís. Bá e an foscudh a rinne sé gó seinmeadh an chuach a’s cia bith an chead duine [i]? glachadh fearg leis an duine eile bhi cead ag an duine eile na clúasa a bhaint do. Bhi go maith a’s ní rabh gó h-olc. Maidín lá ar-na bharach núair a d’eirigh an bhuachaill d’fhiafruigh sé caidé a chuid oibre indiú. Dubhairt an maighistir gó rabh muileann shuas annsin nar chas rotha lé dha chead bliain roimhe sin agus go gcaithfeadh sé an muileann a bheith shuas aige sul a dteighidh an ghrian i bhfairrge anocht. Dimthigh sé súas agus ní rabh ann ach gó rabh lorg an mhuilinn annsin. Rinne se amach gó rabh a shaith o’s a choinne. Thoisigh sé a ‘amharc ar agus ag feadaluigh thart fá dtaoibh de. Tainig an trathnóna a’s chuaidh an ghrian i bfuirrge. Chuaidh an gasúr síos chun an toighe,
    AT0650**: The Strong Youth
    AT1000: Bargain Not to Become Angry