Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. I bhfad o shóin bhí bean bhocht ag gabhail thárt fríd na báilte seó ag cruinnuighadh a codach, deirtear gó rabh sí abálta fíos a dheanamh. Da dtabhairfeadh duine duithe cia bith ag diarrfadh sí nó i a bhéith ar dhoigh ar bith sásta nuair a d’fágfadh sí thú. Is é seó an buidheachas a bheirfeadh sí úaithe.
    Dia gó mbeannuigh thú
    Ar an diabhal gó n’imthigh tú
    As ainglibh Dé gó bpógfidh thú
    No i mbearla.
    God bless you.
    The devil miss you
    All the angles in Heaven kiss you.
    Ach muna mbeadh sí sásta ag imtheacht dí, bheadh an rud éile aicí - sé sín laidín málachtaí. Da bhrigh sín ní mhaith lé duine ar bhith í a theacht a chóir. Máire Ní Thriopláisge a bh’ainm dí, agus duine dúr, dúranta ceann-[traen]? a bhí inntí. Ní mhaith leithe duine ar bith faghail amach ca dtainíg
      1. daoine de réir aicme
    Teangacha