Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    níor luaithe a bhí na croisíní tógtha aici nó d'éirigh sí comh bacach agus bhí ariamh. Níl fhios ag duine ar bith caidé d'éirigh dí 'na dhiaidh sin.
    Bhí fear saidhbhear Gallda i gConnacht agus chualaidh seisean iomrádh ar Thobar Chonaill agus tháinig anuas le na choisde le leigheas a fhághail. Creapailte a bhí sé. Bhí giomanach leis agus chuartaigh seisean thart go bhfuair se bean a dhéanfadh an turas dó. Dubhairt sé go ndíolfadh sé go maith í ar son a dhéanta.
    Rinne sí an turas ach sular thoisigh sí dubhairt sí:-
    " A Chonaill, tá mé dhul a dhéanamh do thurais do Albanach agus ní i mhaithe leis an Albanach shalach atá mé ag iarraidh brígh do thurais ach i mhaithe le do chlú féin a sheasamh."
    Nuair a bhí an turas déanta d'éirigh an fear Gallda comh húr, óg , gasta agus bhí ariamh agus shiubhail sé go Connacht in áit dhul ar an chóisde.
    Ag an Canónach Ua Cinnéide ( RIP), sagart paróisde Inis Caoil agus ag Proinnseas Ua Braonáin, An Sealgán.
    R Ní B
    Rois Ní Braonáin