Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus leig do'n uisge tuitim arís. Le sin éirigheas Oisín,tharraing ar a chlaidheamh agus arsa seisean " Tabhair an deoch do Dhiarmuid nó bainfidh mé an ceann díot."
    D'éirigh Fionn agus thug an deoch leis ina bhoisibh ach nuair a bhí sé ag taoibh Dhiarmada, bhí Diarmuid socair!
    Leig Gráinne na sgairte bróin agus réab a cuid gruaige ach indiaidh sin 's uilig - phós sí Fionn!
    Ina dhiaidh sin nuair a cuireadh ceist ar na seanachaidthibh ca tuige ar phós sí Fionn dubhairt siad sean fhocal atá againn go fóill.
    "Is fearr a bheith diomhainn nó a bheith gan ceann, agus sin a bhfuil ann."
    ó Máire Bean Ua Braonáin, An Sealgán ( oide scoile nach maireann agus ó Proinnseas Ua Braonáin, An Sealgán. Fuaireas ó Phroinnseas Ua Braonáin iad a d'éag in 1888.
    Rois Ní Bhraonáin
    Máire Bean Ua Braonáin