Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Thainig na Fianna anuas as Criochaibh Chonnachta na háite seo a sheilg in am amháin agus bhí rún aca an lá sealga a dheánamh agus chuaidh siad in a bpéiribh ar dhóigh go a deanfadh sad seo. Bhí siad [páthac]? an lá go deo, g [seo]? a dheánamh. Acht thainig [co]? an dlúth [arra]? agus sgabadh ó na chéile iad. Bhí Fionn agus Diarmuid le chéile. Sin deireadh a [ribh]? le feiceál. Shiubhal siad [lec[? go dtainig go taobh locha gur cé bhí annsin ach Osgar agus Goll. Thug Goll ar Fionn an ordóg a [gaú]?, no bhí eagla air [naibh]? siad caillte. Dubhairt Fionn nach raibh iad uilig a bhfhad ar shiubhal. Annsin sheinm Diarmuid an Dórd Fhianna agus chruinnigh iad uilig, acht bhí sé ag eirigh mall agus oiread suas campa ar bhruachaibh Na Locha Gile, an
    [An pioctúr de’n tSealgáin a ghlac mé fa choinne an spáis seo, chuaidh sé ó mhaith.]
    Rois Ní Bhraonáin