School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

1. Bhí fear in a comhnuidhe i gCnoc Buidhe darbh ainm dó Pilib Ó Fathaigh. Bean des na Crathaigh na Cúirte an máthair a bhí aige. Bhí an Cúirt aca i Slaodaí. Feirmeoir dob eadh Pilib.
    Bhí sé pósta agus fuair a bhean bás nuair a bhíodar ach cúpla bliain pósta. Id dóigh liom nár bhris a bás a chroí. Sar a bhfuair sí bás bain sí geallúint ó Pilib gan phósadh arís go deo. Thug sé an geallúint di agus ar an nóiméad sin bhí sé 'na aigne an gheallúint do choiméad. Ach bhris sé an geall tar éis í bheith cúpla bliain in a huaighe.
    Do dhein sé cleamhnas eile agus bhí sé socruighe aige bean eile do phósadh. Bhí na h-éadaigh ceannuighe aige, is dóigh liom. Ach do chuaigh an plean amú air mar thit rud uafásach amach.
    Domhnauig an tseachtain tháinigh an chéad bean ón roilig i gCnoc Buidhe agus suas na páirceanna go
    Máire de Bhál