School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. (continued from previous page)
    Níor bfada go dtáinic an oiread eanacha isteach air beag agus mór a líon an teach agus thosuigh síad ag seinm ceóil agus bhí greann mór aca ar feadh tamaill fhada. Nuair d'imthigh síad d'fhiafruigh mach an ríogh de'n t-sean fhear cé ba sgéal dóbhtha. "Ta" a dubhairt an sean-fhear "tuairim gach aon seachtadh bliadhan tigeann dhá réag inghean rí an domhain thoir ag snámh saloch ata thíos faoi an teach. Ghabhfaidh tusa ibhfalach idtom feagha atá thíos ag an loch agus béidh ceól aca a chuirfeas gach duine ina chodladh acht na tuit tusa in do chodladh." Thug sé sgain dó agus dubhairt sé leis i bheith dá chorradh istigh in a láimh sa gcaoi go gcoinneóchadh sé ina dhúiseacht é. Ní raibh sé ibhfad ann go dtáinic an ceól binn ins an shpéir agus nuair a mheas síad gach duine i bheith ina chodladh d'isligh síad anuas chuaidh síad ag snámh. Annsin nuair bhí sé
    AT0313: The Girl as Helper
    Eibhlín Ní Gallchobhair