School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. (continued from previous page)
    Rug an mháthair ar an bpáiste agus thug sí leithe ar a gaolainn é, Chomh luath agus chonnaic an rí í d'aithrigh sé í agus d'innis sí dhó gurb í Maol Carrach a bhain píosa ar leacain a páiste. 'Is fíor sin' arsa an rí. Rug síad a Maol Carrach agus chaith síad isteach sa teinne í gur bruitheadh í.
  2. Bhí fear ann fadó agus sé an t-ainm bhí air ná an gobán saor. An lá seo chuir sé a mhac chun an aonaigh agus chuir se croiceann caorach leis agus dubhairt sé leis an mac nuair bhí sé ag imtheacht 'tar abhaile agus bíodh an croiceann agus a luach leat'
    D'imthigh sé agus nuair bhí sé ar an aonach thainic bean thart agus nuair a d'iarr an mac seo an rud
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Padhraic Ó Dochartaigh