School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag dul 'un aonaigh agus ní raibh fágtha in a diaidh sa mbaile aige acht a bhean agus paiste beag óg. Nuair a bhí sé giota maith den bhealach casadh sean-bhean siubhail mar a shil sé, leis agus dubhairt sé léithí "Bheinn an-bhuidheach duit dá dtéightheá go teach mo mhná mar ní féidir liom féin teacht abhaile anocht, agus bheadh an-fhailte aicí romhat mar bíonn uaigneas uirthí leithí feín san oidhche."
    D'imigh an sean-bhean i dtreo an tighe. Nuair tháinic sí isteach bhí an-fháilte ag bean an tighe roimpí mar shíl sí gur sean-bhean siubhail a bhí inntí acht níor b'eadh.
    Thosuig bean an tighe ag réidhteach an t-suipéir. Bhí píosa feóla
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers