Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. An Leipreachán
    Tá crann mór sgeitheach a fás I bpáirc sagainne agus deirtear go gcomhnuigeann leipreachán ann agus tá croca mór óir I bhfoglach aige. Is iomdha duine a chonnaic é acht tá sé ró ghlich dobhra agus imrigheann sé cleas orra I gcomhnuidhe. Tá a lán – a glaice dé ocair timceall is mhuinéall aige agus deirtear go bhfuil an croca óir faoí ghlas aige agus ní féadhfadh lé duine ar bith é osgailt.
    Bhí fear ann uair amhain agus bhí sé a baint fhéir sa bpáirc sin agus nuair a bhí sé inaice a chrainn chúala sé duine ag gáire agus ní raibh fhíos aige céard a bhí ann.
    Nuair a chuaidh sé a cúairteáracht an oidhche sin bhí bleid cainnte ióir é féin agus na fir eil fáin leipreachán agus nuair chúala an fear go raibh croca oír fáin gcrann bhí arás mór air.
    Ní raibh sé sásta gan é fhaigail agus deirigh sé go moch an mhaidin dár gcionn.
    Maighréad Ní Róiste