School: Gort an tSiúrdáin (roll number 14534)

Gort Mhic Shiurdáin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Módhráin

1. Oidhche amháin bhí beirt buachaill ag rádh lé'n a chéile a dhul ag robáil ubhall ghuirt. Thógadar mála leóbhtha. Bhí turas fada le dul aca. Líonadar na málaí. Ní raibh fhios aca cé'n áit a b'fearr na n-ubhla a chómhaireamh. Thar éis tamaill chuimhnigh fear aca ar an dteampall. Bhí an teampall tuaram is míle ó'n áit in a raibheadar. Ar cuma ar bith chuadar go dtí é. Tosuigheadar ag roinnt na n-ubhla mar seo: - "Seo iad mo chuidsa agus seo iad do chuidsa". Nuair a bíodar ag dul isteach go dtí an teampall chailleadar dhá ubhall acht níor bhac siad leó go raibheadar ag filleadh. Nuair a bhí siad cómhartha aca dubhairt siad céard mar gheall ar an dá cheann a chaill siad. Bhí fear ag éisteacht
    Bríghid Ní Phroindargás
    An tOileán Mór, Co. Mhaigh Eo