Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bfuil Dia h-Aoine rathmhar cun pósadh a dhéanam. Nuir a bhíonn daoine a dul chun a bheith pósta deirtear ma casann capall ortha agus fear ag marcaidheacht air go mbeadh rath ortha. Blian bisigh deirtear gurb í an cáilín a iarras ar an bhfear í a pósadh agus i ngach bliain eile deirtear gur céart d'on bhfear iarradh ar an gcáilín é a phósad. Is minich a d'innis mo mháthairdo'm i dtaobh fadó nuair a bhíodh pósadh ann. Théigheadh an cáilín suas ar mhuin chapaill ar cúl cúpla fhir eile. Théighedh a fear céile sias ar mhuin capaill eile agus beirt fear in aonfacht leis. Annsoin bíodh rás aca agus an capall a bíodh ag doras an tighe ar dús deirtear go bfuigheadh na daoine a bhíodh ar druim an chapaill sin galún fuiscí.
  2. Nuair a bhios beirt le pósah théigheann cáirde an fhir go dtí an cailín is mian leis posadh agus bíon buidéal uisce beatha acu chun an cleamhnas a dhéanamh. Suidheann síad síos cois teine agus bíonn siad ag cainne go grádhmhar. Déanann bean-a tighe braoínín beag te. Annsin déanann siad an leamhna
    Máire Ní Goibichín
    An tSeanbhuaile, Co. Mhaigh Eo