Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht ag lorg airgid istigh i dtigh an t-sagairt agus dubhairt an sagart go raibh sé leisgheamhail "cad na thaobh nach n'obruigheann cun do shaothair do bhaint amach." "Nílím leisgeamhail" ars an fear acht ní thabharfaidh aoinne obair dom. Tabharfadh mise obair duit má fhanfaidh tú" ars an sagart, tabharfadh coróin an lá duit, tá go maith arsa an fear, tabhar obair domh. Tar amach liom-sa ag obair. Chuaidh an fear amach leis an sagart. An bhfeiceann tú an phairc seo atá lán de chlochaibh. "Chím," ars an fear bocht na (?)aríollaí lán de chlochaibh. Bailigh na clocha anois agus cabrochaidh Dia thú.
    D'imigh an sagart agus thosnuigh an fear á mbailiú (?)ár a dhicheall, bhailigh se gach dara ceann agus d'fhag sé na cinn eile, thainig an sagart um thratnóna agus d'iafruigh sé dó cad na taobh nár bailigh thú na cinn eile. A athair ars an fear bocht leis ná dubhairt tú go gcabaradh an Dia liom agus d'fhágas na cinn sin le Dia." Bailigheadh sé iad anois mhás mían leis.

Bean Úi Fhaoithigh
    75 de bhliantaibh
    Gleann Doimhin

* * * * *

agus thosnuig sí ag crúid na bó isteach inntí acht má thosinuigh d'imthigh an bhó síos go Ciarraighe agus níl a tásg ná tuairisc le fagháíl ó shoin.
    Mháire Ní Mhongan
    Bean Úi Fhaoithigh