School: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. Mícheál Chormac do cheap
    Tamal gearr roim Nodlaig, bliain áirithe bhí Mícheál Chormaic ag obair i bpáirc go raibh lios ann. Le tuitim na h-oidhche tháinig tuirse air gur shín sé é féin fé scáth claidhe an leasa. Thuit a chodla air. Nuair dhúisig sé bhí lúramh na ré ann go solusmhar gléigeal. Chonaic sé chuige an ghasra agus ainm airm acu agus iad ag spréacharnaig fé sholus na gealaighe. Na spailpíní fánacha ag teacht abhaile igcóir na Nodlag tréis bheith thíos amach - is iad do bhí ann. Leog Mícheál air gur b'aisling a chonaic sé, agus do cheap sé an t-amhrán so dá bhárr.
    Conchubhar O Confhaolaidh ( O Conghaile ) ó Chúl na gCorrón d'aithris dom é. Athair an Chonchubair sin a bhí 'na theactha Dála i gcóír an cheanntair seo trath. Beannacht Dé le h-anam Chonchubhair. Bhí a lán aige. Scríos síos mórán de "Thuilleamh na hÉireann uaidh. Dubhairt se liom go raibh a athair gan bheith ar foghnamh sar a bhfuair sé bás, agus bhí sé féin na suidhe ag tabhairt aire dho ar feadh coidhcighise sar a dtáinig an bás air, agus gur mhúin an sean duine Tuilleamh na hÉireann do le línn na tréimhse sin
    Mícheál Ó Cuileanáin
    Múinteoir