School: Pádraig Naofa, Droichead Banndan

Bandon, Co. Cork
Pádraig Ó Faoláin

1. Ar an dtaobh thiar theas do Chrois Uí Mhathghamhna chifeá fothrach Cill mo h-Eassan. Níl an chill sin acht trí míle nó mar sin ó Droichead na Banndan. Deirtear gur ab é sin an chéad chill a bhí ann taréis na dligthe peineamhla. Bhí na fallaí déanta de chlocha garbha a fuair siad ar na claoidhtheacha agus bí an altóir déanta de 'clocha' móna garbha. Léig an tAthair Domhnaill O Caoinleáin an chéad Aifreann ann timcheall céad blían go leith o shoin. Bhí díon tuighe ar an gcill. I seacht déag nócha sé 1796 do chuir an t-Athair Domhnaill O Niadh an cill ar bun san áit ina bhfuil Mac Ui Cruachlaoich ina chomhnuidhe anois.
    Joe Hyde
    Bandon, Co. Cork