School: Cill Bhriotáin (C.) (roll number 11728)

Kilbrittain, Co. Cork
Cáit de Búrca

1. Fear oibre a bhí in a chomhnuidhe i Rath a' Rúin fadó a b'eadh Seán Ó Laoghaire. Bhí leas-ainm air. "Seán a' Siubhal", mar. bhí sé go h-ana mhaith chun siubhal. Aon lá amháin shiubhal sé go Cnoc Blá Cliath chun caithimh liathróide d'fheiscint. Turas timcheall triochad míle a bhí ann agus dhein se é i dtrí uaire.
    Bhí fear ann fadó a bhí in a chomhnuidhe cúpla slat ó Baile an Spidéal. Bhí sé de nós aige dul go dtí an baile beag, go tig tabhairne ag imirt cártaí. Do bhíodh deoch biotáile aige agus go minich bhíodh sé ar meisge. Bhíodh air dul treasna na h-abhann agus bhíodh eagla ar Cháit (a bhean) go dtuitfeadh sé isteach 'san abhainn. Oidhche amháin bhí sé go h-andhéanach agus bhí eagla ar Cáit. Chuir sí an doras fé ghlas agus siúd leí chun na h-abhann agus bhí sé ag teacht treasna na h-abhann.