School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí Pádruig agus Mártin na chómhnaidhe le céile agus iad ana óg, bhídis in aice na fairrige ag dearcadh amach ar na caisleán oír a samhluighte dhóibh a bheith ins na néalta ag cogar na spéire.
    Dubhairt Pádruig go bpósfhadh sé [?] ach fanamhaint go mbeadh in dóthain airgead [?] aige. D'imig Pádruig go h-Albain áit a bhuail sé le Mícheal Dubh. Taréis roinnt blian d'imig[?] Pádruig agus Mícheal Dubh go h-America agus cuaidh a lorg an óir, d'oibrig Pádruig go dián go raibh sé na fhear saidhbhir agus ansan d'fhíll sé air Eirinn. Bhí bláth an h-óige imigthe do bhabai mártin agus níor phós sé í. Is taithneamhíghe amach an deire siótcánta a bhí ag Séimid Pádruig Dubh a chuaidh go h-Alban
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Cork