School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí cailín ann uair agus do bhí drifúir eile aice, lá amháin do bhí an drifúir ag léighead leabhair agus d'fheuch an cailín isteach ann agus níor mhaith léi bheith ag léighead an leabhair, nuair ná raibh pictúirí deas ann, agus ná raibh aon rud na déanfhadh spórt di ann.
    Do cuaidh sí amach fén grían agus do thuit sí na chodhladh ann agus nuair a dhúisig sí do bhí coinnín bán in-aice léi agus do labhair an coinnín léi "agus níor thuig sí an caint in-aonchoir."
    Do rith an coinnín ansan uaithe agus do léim an cailín do chuaid an coinnín isteach i bpoll mór agus do chuaid an cailín isteach na dhiaid.
    Nuair do chuadar isteach d'imthig an coinín in-ait éigin nár connach an cailín é in-aonchoir, ansan do shiubhal an cailín mórthímpeall an poll go dtí go dtáinig
    Bríghid Ní Dhonnabhaín
    An Cheapach Thiar, Co. Cork