School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí buachail ann uair agus do bhí leas máthair aige, agus níor mhaith léi pioch a thabhairt don buachail. Lá amháin do cuaidh an leas máthair agus an athair go dtí an margadh ag díol cearcha agus crochadar an biadh in-áirde ar díon an tíghe.
    Ní fhiadfhad an buachail é thógaint síos ach nuair a bhíodar amuich do chuimhnig an buachail ar plean. Do cuaidh sé amach agus do thug sé an gaill aoilig isteach agus do leag sé mála an bídh síos agus d'ith sé é go léir.
    Nuair a bhí sé díreach ithte aige, do tháinig cnag go dtí an dorus agus do tháinig eagla air mar do cheap sé gur b'é an leas-máthair a bhí ann agus do bhailg sé an brúscar go léir agus do chuir sé isteach sa mhála e
    D'oscail sé an dorus ansan agus do tháinig fear isteach agus d'iarr sé don buachail "cá raibh a athair 's a máthair" agus dubhairt an buachail "go raibh a athair amuich sa gáirdin ag cur cabáiste
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    Máire Ní Cárthaig