Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

na dhiaidh sa phort agus do chomáin sé na ba leis abhaile.
    Ní raibh sé ach tamall beag don slíghe nuair a thug sé fé ndeara ná raibh na ba go leir ann agus do chuaidh sé tharn-ais airís go dtí an port agus do bhí na ba ansan agus an tarbh. Do thóg sé na ba amach as an port agus do leog sé an tarbh na dhiaidh sa port.
    Ní raibh sé imthighte abhfhad leis na ba nuair a connaich sé an tarbh na dhiaidh agus ní raibh fhios aige cad a dhéanfadh sé mar do bhí sé im baoghal a bháis agus cad a dhein sé ach léimt in-áirde air agus do thriall an tarbh gach seift cun é caitheamh do ach do theip sé air do chomáin sé isteach imbuing mór é agus do leag sé ansan é agus deir cuid des na daoine gur phioch sé a dhá súil amach as. Do cuaid sé leis abhaile agus do mhair sé go socair sámh as san amach.
    Máire Ní Cárthaig
    Na hUláin Thiar, Co. Cork