Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí beirt dhritháir ann fadó agus do bhíodar pósta. Do bhí dritháir achu ana bocht is amhlaidh a bhí an feirm roinnte ar an mbeirt acu.
    Ní raibh ach cúpla ba ag an dritháir bocht agus do bhí alán saghas beithuidheach agus ba bainne ag an dritháir saidhbhir agus nuair a bhíodh an dritháir bocht gátaireach (?) ní tabharfadh an dritháir saidhbhir aon nídh de.
    Do bhí árd áthas ar an dritháir saidhbhir nuair ná béadh aon nídh le n'ithe ag an dritháir eile agus ndóthain aige féin agus cheap sé go bprisfí iad agus go bhfeadfadh sé féin an feirm a thógaint.
    Do bhí fhios ag an dritháir eile é sin go maith cad a bhí a dritháir i d'iarraidh a dheanamh. Do bhí an aonach ann igcionn cúpla lá agus dubhairt
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    AT1539: Cleverness and Gullibility