School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí beirt buacail ag teacht abhaile ó bheith ag sguraidheacht aon oidhche amháin agus bhí eagla na bpúcai ortha agus bhí fear mór ag teacht soir an bóthar na choinibh agus dubhairt sé leo "a leanhbhai beaga air seiseann an tiochfhaid sibh liom."
    "Ó go deimhin féin" arsa buachail achu "ní raghamíd a dhuine uasal" agus dubhairt an fear saidhbhir "nuair a labharfhad sibh cómh bíosach san leighfheadh díbh an uair seo agus comáineadar leo."
    Bhí athair ag an beirt buachail agus bhí mitheal achu sa portach agus bhí alán daoinne achu agus is amhlaidh a chuireadar an tea suas cúcha le teachtaire agus bhí dá bluairi páipéir achu agus tháinig sí gaoithe agus deirtear ba ceart rud éigin a leigint leis an sí gaoithe agus caitheadar an páipéir leis an sí gaoithe agus bhíodar ag feachaint suas cár imthig sé agus is isteach sa spéir a imthig sé, tháinig
    Siobhán Ní Scannaill
    An Cheapach Thiar, Co. Cork