School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    bhfear fanamhaint chun go níosfhadh sé an dínnéar. Ar aon chuma leig sé amach an dínnéar agus bhí feóil bhreágh ann. Nuair a bhí a dóithin ithte agus ólta ag an bhfear d'iarr sé ar Dhiarmuid an bhfeacaidh sé aon mhollachán ag dul tímcheall le cúpla lá agus dubhairt Diarmuid gurbh é sin cuid dé'n mollachán a bhí ithte aige anois.
    Bhí an fear ar buille ach dubhairt Diarmuid leis go raibh a chion féin de ithte aige anois agus go marbhóchadh duine éigin an mollacán ar aon chuma.
    Chaith an fear bocht dul abhaile gan a mhollacán. Tamaill 'na dhiaidh sin thárla gur bhuaileadh breóidhte Diarmuid agus bhí sé ag fágháil bháis. Chuir sé fear ar an sagart chun faoisdin a bheatha do dheanamh agus sé an breith aithríghe a chuir an sagart air ná dachad Coróinn Mhuire do rádh. Nuair a bhí cúpla Coróinn Mhuire ráidhthe ag
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork