School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. D'éirig eargóint lá idir Éireannach agus Iúbhdach i dtaobh a gcreideamh. Bhí an Iúbhdach á radh gur feárr a chreideamh féin ná creideamh na nGaedhal, agus an tÉireannach ag cur 'na choinnibh ar a chroidhe dhíchill. Dubhairt an Iúbhdach gur mó na naoimh a bhain le 'na chreideamh féin ná creideamh Pádruig ach d'áiteamh Pádruig air nách mar sin a bhí ach a mhalairt. Fé dheire do shocruigheadar go mbeadh cead ag Pádruig ribe gruaige do stathadh as fheasóig an Iúbhdaig in aghaidh gach naoimh d'ainmeóchadh sé a bhain le creideamh na h-Éireann agus go mbeadh cead ag an Iúbhdach an cleas ceadhna d'imirt ar Phádruig in aghaidh gach naoimh a bhain leis an sean-dlighe agus go mbeadh an buadh ag an té a stracadh an ribe deireannach. Do thosnuigheadar -
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork